Butterkaka

Publicerat: 2015-06-14
Klockan: 22:46:00
Blev inspirerad av Hela Norge bakar i veckan och bakade en butterkaka idag!
20 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
knappt 6 dl mjöl
Smula jästen i en skål. 
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37 grader och häll över jästen.
Rör tills den lösts upp.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl och låt jäsa under duk i 40 minuter.
Vaniljkräm:
1 äggula
1 msk strösocker
2 tsk vetemjöl
1/ dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
Vispa äggula och socker i en kastrull.
Tillsätt mjölet under vispning.
Vispa i grädde och mjölk.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker.
Mandelfyllning:
100 g mandelmassa
50 g smör
1/2 tsk kardemumma
1 msk ljus sirap
Rör ihop riven mandelmassa, smör, kardemumma och sirap.
Kavla ut degen till en platta 20x40 cm.
Bred över mandelfyllningen och rulla ihop från långsidan.
Skär 5 cm breda bitar och ställ med snittytan upp i en smord form.
Låt jästa övertäckt i 30 minuter.
 
Pensla med uppvispat ägg och klicka vaniljkrämen över bullarna.
Grädda i 35 minuter.
Rör ihop florsocker och vatten och glasera den avsvalnade kakan.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Här kan du skriva lite om dig själv och din blogg. Hur gammal du är, vad du bloggar om och varför du bloggar?
RSS 2.0