Plock från dagen

Publicerat: 2014-09-07
Klockan: 22:03:00
Åt ett jättegott oliv- och ostbröd från Bodins till frukost idag....
....behövdes inget pålägg på detta bröd, klart att bara hugga in på!
 
Jag bakade vaniljkakor igår som jag dekorerade idag med choklad o pärlor ..
Hittade ett bra recept på kakdeg som var helt perfekt att ta ut med kakmått.
 
230 gram rumsvarmt smör
230 gram strösocker (2,5 dl)
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
340 gram vetemjöl (5,6 dl) + extra för utkavling
 
Kör smör och socker i maskin till det är fluffigt.
Knäck i ägget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke och vispa sedan ner blandningen i smörsmeten.
Kör maskinen tills du har en formbar deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila ett par timmar i kylen.
 
Ta ut lite deg i taget och kavla ut på rejält mjölat bakbord.
Ta ut kakor med kakmått.
Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter i 180 grader.
Det blev en lättarbetad deg, var som modellera!
 
Testade också ett nytt recept på en potatiskaka.
 
1 kg mjölig potatis
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 st ägg
2,5 dl grädde
1 dl soltorkade tomater
1 pkt djupfrysta provensalska örtkryddor
Sätt ugnen på 200 grader.
Den ska göras i en form med avtagbar kant, jag gjorde det också från början men tyvärr så läkte den som ett såll. Fick själpa över allt i en vanligt form.
Sedan fick jag tippa ur den på en tallrik och den knapriga osten hamnade ju då underst, men men så fick det bli.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor,
Strimla tomaterna.
Varva potatis, tomater, örtkryddor, salt och peppar i formen.
Vispa ihop ägg och grädde.
Häll det i formen. 
Jag strödde på cheddarost över.
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
 
Den har ju blivit mycket finare om den gjorts i en form med avtagbara kanter, nu blev den ju upp o ner!
Huvudsaken är att den blev jättegod ....
....och örtkryddorna gjorde susen, blev en mycket god smak!
 
En hel del  har tillbringats utomhus i helgen och lite smått o gott har plockats in från trädgården ...
Söndagskväll nu och en ny vecka börjar imorgon, spännande ....
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Här kan du skriva lite om dig själv och din blogg. Hur gammal du är, vad du bloggar om och varför du bloggar?
RSS 2.0