Nyårssupé

Publicerat: 2014-01-01
Klockan: 12:48:00
Lax- och räkbakelser till förrätt ...
.. tre rundlar av vitt formbröd, skagenröra emellan, creme fraiche på utsidan som klister till den hackade dillen.
Mycket enkel och god förrätt.
Helstekt oxfilé och bakpotatis, potatispuré med västerbottenost ...
.,,jättegod konjaksås och parmesangratinerade sparris.
 
Recept sås
1 msk smör
2 msk hackad gul lök
1 tsk hel svartpeppar
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl rödvin
½ dl konjak
1 ½ msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
salt och vitpeppar
 
Skala och hacka löken.
Fräs bitarna tillsammans med hela svartpepparkorn och smör i en kastrull i någon minut.
Späd med vatten, grädde, rödvin och hälften av konjaken.
Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen minst 5 minuter.
Smaka av med soja, resterande konjak, salt och vitpeppar.
Sila av såsen.
Kolapannacotta med inkokta päron i konjak
Recept 10 st
10 dl grädde
1 dl kolasås
4 st gelatinblad
Inkokta päron
5 päron
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl päronkonjak (Xanté)
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp grädde och kolasås under omrörning.
Lyft upp gelatinbladen och smält dem i lite av kolamjölken.
Häll upp i glasem och låt stå kallt att stelna minst 4 timmar, helst över natten.
 
Smält sockret i en stekpanna.
Låt det bli ljusbrunt.
Häll försiktigt ner vattnet och låt koka tills sockret smält.
Skala och hacka päronen i små tärningar.
Lägg dem i stekpannan och låt koka upp.
Dra av från värmen.
Tillsätt päronkonjak och låt stå kallt ca 1 timme.
 
Servera pannacottan med päron och lag.
Tilltugg till champagnen....
...tunnbrödsrullar med pepparrotsost och soltorkade tomater.
 
Rolig och god nyårskväll.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Här kan du skriva lite om dig själv och din blogg. Hur gammal du är, vad du bloggar om och varför du bloggar?
RSS 2.0